Zobni vsadki

Zobni vsadki so kirurška komponenta, ki omogoča rekonstrukcijo manjkajočega zoba. Izdelani so iz titana in izgledajo kot vijaki, ki jih strokovnjak namesti v čeljust na mesto zoba. Zobni vsadki oziroma zobni implanti tako delujejo kot nosilci za posamezno zobno krono, mostiček ali pa celotno protezo. Novejši zobni vsadki se lahko popolnoma prilagajajo našim kostem (v tem primeru čeljusti), zaradi česar predstavljajo zanesljivo in dolgotrajno rešitev za vse, ki želijo nadomestiti izgubljene zobe.

Zobni vsadki za učinkovito rekonstrukcijo zob

Zobni vsadki so samostoječi, zaradi česar ni potrebno obremenjevati sosednjih zob v čeljusti za njihovo namestitev. Z njimi si lahko povrnemo nasmeh ne glede na število manjkajočih zob. V primeru, da nam v čeljusti manjka le en zob, se lahko odločimo na to mesto namestiti en zobni vsadek, pri tem pa ne bomo nikakor poškodovali drugih zob v čeljusti. Pogosteje se sicer ljudje v takšnih primerih odločajo za izdelavo mostička, toda ta je tudi iz higienskega vidika slabša izbira kot zobni vsadek, saj je mostiček težje čistiti. Zobni vsadki so tudi odlični za učvrstitev totalne proteze v primerih, če manjka več zob na isti strani ene čeljusti. Tudi, če manjkajo vsi zobje, se lahko s tremi ali več vsadki izdela stabilen porcelanski most. Zobni vsadki sicer potrebujejo nekaj časa za vraščanje oziroma prilagoditev na čeljust, zato je potrebno počakati do 6 mesecev, preden se bo nanj lahko namestilo nov zob (ti so povečini iz porcelana).

Zobni vsadki so trajna rešitev

Zobne vsadke je potrebno, tako kot prave zobe, pravilno in redno vzdrževati. Ustne higiene tudi v tem primeru ne smemo zanemariti, prav tako pa je potrebno redno obiskovati zobozdravnika, ki bo ob vsakokratnem obisku preveril stanje zobnih vsadkov. Zato vam toplo priporočamo, da izberete zobozdravnika iz svojega kraja in ne iz tujine, torej, če ste iz Ljubljane, naj bo tudi vaš zobozdravnik iz Ljubljane. V primeru, da ste se držali potrebnih rokov in navodil že v procesu vstavljanja vsadkov (pred namestitvijo novega zoba je potrebno počakati vsaj 2 meseca), se vam ti ne bodo zlahka uničili. Tudi če tako ali drugače uničite nov zob iz porcelana, vam lahko zobozdravnik brez težav namesti novega na obstoječi zobni vsadek. Ti imajo ponavadi doživljenjsko garancijo, zaradi česar zobni vstavki predstavljajo le enkraten strošek. Ta res ni majhen, a glede na to, da nam omogočajo brezskrbno uživanje v hrani in polepšajo nasmeh, nikakor niso predragi.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *