Ženski parfumi

Ženski parfumi veljajo za najpopolnejši modni dodatek

K lepi obleki sodijo primerni čevlji in torbica, primeren nakit, za piko na i pa velja dišava. Ta je tista, ki daje ženski še večjo zapeljivost, saj je vonj eden tistih čutov, ki v ljudeh vzbuja zelo globoka občutja.

Ženski parfumi se delijo na naravne in sintetične, ki jih laiki najlaže ločijo na podlagi cene. Za naravne parfume se uporabljajo eterična olja iz cvetja, sadja in drugih naravnih snovi (celo iz živalskih delov), zato so cene precej višje. Če je cena za majhno stekleničko parfuma nižja od vsaj 30 evrov, potem ste lahko prepričani, da ne gre za naravne sestavine, temveč za sintetične dišave, katerih proizvodnjo je že dolgo nazaj omogočil razvoj organske kemije (in s tem dišave precej pocenil, saj so si jih prej lahko privoščili zgolj premožni).

Ženski parfumi se medsebojno ločijo tudi po sestavi. Parfum, parfumska vodica, toaletna vodica in tako naprej so dišave, ki lahko vsebujejo isti vonj, vendar pa se razlikujejo po koncentraciji dišave. V steklenički parfuma je namreč same dišave še voda in(ali alkohol, in odvisno od tega, kolikšen je delež posamezne komponente, ločimo različne tipe glede na sestavo.

Ker imamo ljudje različne okuse oziroma nam dišijo različne stvari, se moški in ženski parfumi seveda bistveno ločijo po svojem vonju. Najprej vedno ocenimo zgornjo noto, to je tisti del dišave, ki je najslabše obstojen in ne traja več kot pol ure, nato pa še srednjo noto, ki že diši kar več ur. Vonji so lahko cvetlični, orientalski, sadni in tako naprej.

Ženski parfumi niso namenjeni moškemu izboru. Zakaj? Ker ga ne more učinkovito povonjati. Da bi povohali parfum, ga je namreč potrebno nanesti na kožo (na predel, kjer so spodaj žile, na primer zapestje ali vrat). Če bi moški z ženskim parfumom poškropili svoje zapestje, pa bi ženski parfumi dišali precej drugače kot na ženskah. Razlog je razlika med spoloma oziroma drugačna pH vrednost moške in ženske kože, zaradi katere se dišava pri enih razvije drugače kot pri drugih.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *