Zdravi otekline, vnetja ter preprečuje nastajanje gub

Govorimo o domačem vrtnem ognjiču, ki s svojimi rumeno oranžnimi cvetovi že dolgo krasi številne vrtove in cvetlične grede. Že naše babice in dedki so poznali njegovo naravno zdravilno moč. Rastlina ima zelo podoben učinek kot arnica, a je veliko varnejši.

Ognjičev čaj miri krče in vnetje želodca, črevesja, žolčnega in sečnega mehurja, ledvic in pospešuje znojenje. Vendar se ognjič veliko bolj odnese z zunanjo uporabo in je poznan kot glavna sestavina mazla imenovanega ognjičevo mazilo. Kremo sestavljajo sveži cvetovi ognjiča, kateri so namočeni v oljčnem olju, ki ob rahlem ognju izločajo voskasto zdravilno sestavino. Olju z izvlečkom esence ognjiča dodamo domač čebelji vosek, ki zgosti olje ter mu s tem omogoči stabilnejšo obliko in podaljša uporabnost. Namesto olja pa lahko uporabimo tudi nesoljeno svinjsko mast in ji dodamo kakšno kapljico 100% eteričnega olja in propolisa, po zahtevi pa dodamo tudi gel aloe vera. Tako doma pripravljeno ognjičevo mazilo ne vsebuje umetnih konzervansov.

Ognjič koži daje svežino in jo naredi gladko, elstično ter mehko, hkrati pa jo tudi obnavlja. Predvsem pa je znana po zdravilnih učinkih za nego brazgotin, ki jih s pravilno uporabo lahko popolnoma odstranimo. Po znanstvenih raziskavah pa tudi preprečuje nastajanje gub in aken. Ker ognjič obnavlja kože je primeren za nego brazgotin, opeklin in sončnih alergij in razdrežene kože po britju.

Vitamin B12 ali kobalamin je v vodi topen vitamin, ki se nahaja v jetrih, ledvicah, mesu, siru, mleku in ribah. Največjo vsebnost naravnega vitamin vsebuje jo pečena goveja jetra, ki vsebujejo dovolj vitamina B12 za cel mesec pri odrasli osebi. Kot prehransko dopolnilo so raziskave potrdile izboljšanje nekaterih bolezenskih stanj kot so povečan holesterol, HIV, hepatitis, astma, diabetes in neplodnost pri moških. Toda ni pametno uživati prehranskega dopolnila, če se prehranjujemo uravnoteženo, saj s tem telo dobi preveč vitamina. Izjema se pojavi pri veganih, ki vitamina ne zaužijejo z mesom, v rastlinah pa se pojavi le v zelo majhnih količinah. Vitamin B12 ime zelo veliko vlogo pri nastajanju rdečih krvničk, ki opravljajo pomembno vlogo v imunskem sistemu hrati pa prispeva k zmanjševanju utujenosti in izčrpanosti.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *