Prehranska dopolnila, vitamini, minerali, hormoni

Prehranska dopolnila so vitamini in minerali ter mnoge druge vrste.

Mnoge druge vrste so tudi prehranska dopolnila, kot na primer lipidi, bromelain, esencialne aminokisline, prehranske vlaknine, probiotiki, antioksidanti, raztopine za peroralno rehidracijo, fitinska kislina, pripravki za hujšanje, matični mleček, kolostrum, glukozami in drugih. Prehranska dopolnila skupine lipidi so esencialne maščobne kisline in fitosteroli . Med skupine prehranskih dopolnil vitamini se najdejo folna kislina, hipervitaminoze in vitamin K .

Skupino vitaminoidi predstavlja koencim Q10. Prehranska dopolnila skupine prehranske vlaknine so predvsem inulin, pektin, beta glukan. Pred jemanjem je priporočljivo prehranska dopolnila dodobra spoznati. Najboljši zdravnik smo sami, predvsem z zdravo prehrano, dovolj gibanja, počitka, izogibanje stresu in drugim psiho fizičnim naporom. Prehranska dopolnila so lahko v različnih odmerkih individualno odmerjena, lahko v obliki, kjer količine ne moremo spreminjati, lahko pa v obliki, kjer samostojno določamo o količini. Pomembno pri jemanju odmerkov je priporočilo neodvisnih strokovnjakov s področja zdravstva, farmacije in prehrane. Veliko lahko o tem sami odločamo, predvsem je pomembno dobro prisluhniti lastnemu organizmu.

Prehranska dopolnila so dobrodošla, ko drugi načini izboljšanja odpovedo in imamo o njih strokovno potrjeno mnenje o koristnosti uživanja. Zavedati se je potrebno, da so mnoge stvari, predvsem v komercialnih sporočilih predstavljene na način, ki pospešuje prodajo in uživanje. Treba je misliti s svojo glavo in biti kritičen do vseh oglasov, ter se nasloniti na zdravo kmečko pamet. Pripomočkov za izboljšanje imamo v naravi veliko. Omogočajo nam stare preizkušene recepte, ki jih mnogi prenašajo do današnjih dni. Seveda je potrebno tudi pri naravnih, starih receptih imeti nekaj kritičnosti in zdrave distance.

Ljudje smo med seboj različni, predvsem se razlikujejo po starosti, spolu in življenjskih navadah ter okolju. Koristnost določenega starega, naravnega recepta je lahko koristen za določenega posameznika ali veliko število drugih ljudi. Med njimi se najdejo celo predstavniki naše generacije, s katero smo odraščali od malih nog. Torej so načeloma v veliki meri izpolnjeni pogoji o enaki starosti, spolu in življenjskih navadah in okolju. Razlika, ki jo je potrebno pri tem upoštevati se nanaša na naše gene. Starši in naši starejši predniki imajo lahko v primerjavi z večjim številom generacije določene genske posebnosti.
Prehranska dopolnila niso zdravila, zato ne smemo računati na njihove učinke.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *