Olje divjega origana

Poznate origano? Večina nas to sredozemsko zelišče uporablja za pripravo različnih omak ali na pici, le malokdo pa ve, da lahko olje, ki ga pridobivamo iz divjega origana, pomaga tudi pri zdravstvenih težavah.
Če ste kdaj med prsti pomencali lističe origana, ste gotovo opazili, da so ti precej mastni, še zlasti, če ste imeli v rokah divji origano, ki je precej bolj »aromatičen« oziroma bogatejši. Olje divjega origana je močno, zato ga v najrazličnejših pripravkih običajno kombiniramo z oljčnim ali drugimi olji. Eterično olje divjega origana lahko na tak način uporabljamo kot eterično olje, ki je odlično za odišavljenje prostorov in se uporablja za izboljšanje počutja pri aromaterapiji, uporabno je za masažo, prav tako pa si z njim pogosto pomagamo pri različnih prehladnih in drugih zimskih obolenjih, ki prizadenejo dihala – olje divjega origana je namreč izjemno učinkovito za odpiranje dihalnih poti in se tako pogosto uporablja za inhaliranje.

Da je olje origana posebno, so vedeli že Stari Egipčani, ki so ga uporabljali tako za dihala kot za izboljšanje imunskega sistema ter odpornosti na bakterije, za izboljšanje prebave, še posebej pa pri težavah z žolčem in želodcem ter drugih prebavnih problemih. Zakaj je olje divjega origana tako učinkovito? Zato, ker vsebuje naravne karvakrole, ki delujejo antibakterijsko – bakterije tako rekoč zadušijo. Seveda pa olje divjega origana zaradi karvakrola ni koristno le takrat, kadar se spopadamo z bakterijami globoko v telesu. Znano je po svojem antiseptičnem učinku, zato ga lahko uporabljamo tudi na površinskih ranah ali si z njim učinkovito pomagamo pri razkuževanju obolelega žrela. Če vas torej boli grlo, si pomagajte z oljem divjega origana, ki ga hkrati še inhalirajte, da boste odmašili tudi nos in preprečili, da bi okužba zgornjih dihal napredovala v bronhitis ali celo v pljučnico.

Kakšno olje divjega origana je najbolje kupiti? Vsekakor takšno, ki je najčistejše, torej vsebuje največ karvakrolov. V čistem izvlečku olja divjega origana je teh lahko tudi skoraj 80 odstotkov.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *