Naravna kozmetika in bio prehrana

Ob današnji poplavi izdelkov, ki se jih označuje kot naravno in bio je zelo težko presoditi, kateri izdelki so zares bio in naravni. Dejstvo pa je, da večina hrane, ki jo lahko kupimo v današnjem času vsebuje ogromno dodatkov, konzervansov ter škropil, ki so lahko ob dolgotrajni uporabi precej škodljiva za naše zdravje, zato je pomembno, da se prehranjujemo čim bolj zdravo in naravno. Bio prehrana naj bo velik del naše prehrambene piramide, seveda pa je dobro če užijemo čim več raznolike hrane.

Obroki naj bi bili sestavljeni iz velikega števila sadja in zelenjave, stročnic, riža, testenin in zdravih maščob. Malce manjši delež vaše prehrane naj bo meso ter mesni izdelki ter ribe, najmanjši del prehrambene piramide pa naj bodo slaščice ter vsa hrana, ki vsebuje sladkor. Sladkor je glavni krivec za prekomerno telesno težko, ki pa je vedno večji problem. Zelo velik problem so tudi ojačevalci okusa in pa raznorazna barvila, katere vsebuje večina današnje hrane. Ti dodatki so lahko na dolgi rok škodljivi za nas, odgovorni pa so za veliko bolezni.

Ob poplavi izdelkov, ki v svojih imenih vsebujejo besede »bio« in »eko« pa se normalen potrošnik že težko odloči za posamezen izdelek saj so te oznake izdelkom v večini primerov dodane samo zaradi namena zviševanja cen. Ni nujno, da so vsi naravni izdelki tudi dragi, je pa res, da so v trgovinah nekoliko dražji kot običajni izdelki, saj se proizvajalci zavedajo, da so škropljeni pridelki dragi in za vas škodljivi ter si tako lahko privoščijo višanje cen naravnih izdelkov, ker vedo, da jih bodo ljudje še vedno kupovali. Je pa znanstveno dokazano, da bio hrana vsebuje več vitaminov in mineralov, je bolj polnega okusa, ima manjšo vsebnost pesticidov. Izdelke ki so v lupinah kot naprimer avokado, anans, limone, čebula in podobne lahko kupujete brez problema, saj posticidi ne pridejo v notranjost in tako nimate skrbi z odvečnimi pesticidi, pri drugih pa le pazite.

Pa namenimo še nekaj besed naravni kozmetiki, tudi tu je precej težko izbrati primerne izdelke saj je tako kot pri hrani tudi tukaj izbira ogromna. Naravna kozmetika mora biti jasno in zelo vidno označena, da se takoj razlikuje od ostalih produktov. Pri kozmetiki je tako kot pri hrani biti zelo pozoren kaj izbirate, saj se vse sestavine, ki jih vnašamo na naše telo vanj tudi vpijejo. Nekateri izdelki lahko povzročijo draženje kože že pri ljudeh, ki imajo čisto normalno kožo, pri tistih, ki pa imajo občutljivo kožo pa se sploh lahko pojavijo problemi. Te probleme lahko enostavno rešite z nakupom naravne kozmetike. Ta kozmetika ne vsebuje umetnih produktov in kemikalij, temveč kombinacijo naravnih sestavin. Običajno imajo taki izdelki tudi veliko manj dišav saj so prav te odgovorne za draženje kože.

Tako naravno kozmetiko kot bio prehrano lahko kupite prek spleta ali pa v fizičnih trgovinah. Prek spleta boste imeli veliko višjo preglednost, napisane vse sestavine, slike, ter podatke, ki jih potrebujete o izdelkih.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *