BISTVO WELLNESSA JE SPROSTITEV

Ko se odločamo, kam za vikend ali na krajšo sprostitev z družino ali prijatelji imamo v Sloveniji veliko različnih storitev. Med te storitve spada tudi wellness. Besedo wellness v strokovni javnosti uporabljamo izključno s slovensko različico velnes, ker je ne moremo prevesti. Iz tega izhaja velneški center in velneška ponudba.

Velneška dejavnost se je začela v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, v Ameriki. Prvi, ki je omenil področje velnesa je bil dr. Dunn, ki je sam sestavil tudi pojem wellness, in sicer iz dveh besed, well-being in fit-ness. Ker je pri svojem delu namreč ugotovil, da imajo ljudje z določenim načinom življenja enake zdravstvene in psihične težave je začel druge ljudi spodbujati in jih motivirati k zdravemu načinu življenja. To se je potem razširilo tudi v Evropo, vendar so Evropejci to povezali z turizmom in ne z življenjskim slogom, kot je bilo to predstavljeno v Ameriki. V Slovenij smo se začeli s tako dejavnostjo ukvarjati v drugi polovici devetdesetih let, ko so slovenska naravna zdravilišča iskala novo tržno pot za turizem in večji dobiček, in jo tudi našla v razvoju velneške storitve.

Velnes je zdrav življenjski slog osebe, ki mu pripomore in pomaga pri dobrem počutju, to je proces osebnostne rasti in moči posameznika in njegova lastna volja za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Velnes ni modna muha, kot nekateri mislijo, ampak gre za način življenja, ki ohranja človekovo zdravje, saj je to največja vrednota. To se žal zaveda premalo ljudi, ali pa se zavejo, ko je že prepozno. Zato je zelo pomembno, da ozaveščamo ljudi, da je vsak sam odgovoren za svoje zdravje.

Velnes pa ne predstavlja samo masaže in savne, predstavlja način življenja. Velnes vključuje sproščanje, gibanje, zdravo prehrano in duševno aktivnost. Ker se velneški centri med seboj zelo razlikujejo po destinaciji, opremi, čistoči in ponudbi imamo veliko možnosti, da se odločimo kateri nam najbolj odgovarja.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *